Lacul Sfanta Ana Monumente naturale

Data inscriere: Iulie 14th, 2012 | autor: gotic
Impresia generala: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele6 Stele7 Stele8 Stele9 Stele10 Stele (Inca nu au fost acordate voturi)
Loading...
68 vizualizari
Printeaza aceasta pagina Trimite unui prieten aceasta locatie

Lacul Sfanta Ana

Lacul Sf.Ana este un lac de o puritate impresionanta, se apropie de apa distilata! Este interesant de vizitat, dar nu impresionant ca un lac glaciar ; oricum, aveti ce sa vedeti, este dispus in caldarea singurului vulcan stins din muntii Harghita, numit Ciomatu Mare, mai exact in Masivul Puciosu, la o altitudine de 946m . Ultima eruptie a vulcanului a fost atestata acum “cativa ani “, 30 000 la numar (Juvigne et al. 1994)!

Asa ca daca ajungeti acolo aveti grija sa nu-i vina in cap sa erupa …… Conform ziarelor din acea vreme, a fost ultimul care erupt, spre regretul celor de atunci , lipsindu-i de singurele spectacole de pe vremea aceea. Istoria lui incepe acum 9000 de ani dupa datarea avand ca mostre polenul aflat in sedimentele de pe fundul lacului.

Lacul are o forma ovala alungita catre o latura, se intinde pe o lungime de 620 m si 460 m latime, avand o adancime de 7m si un volum786300 mc cu o suprafata 22 ha. Nu are oxigen, de aceea este lipsit de pesti. Bineinteles, lipsa pestilor este data si de emanatiile provenite de pe fundul lacului .

In masivul Puciosu exista pesteri ascunse bogate in dioxid de carbon si sulf, numite mofete, nu va recomand sa intrati decat daca sunteti sigur ca puteti sa iesiti !

In jur localnicii cunosc starea vremii prin “mirosul ” aerului: daca “pisca” la nas inseamna ca va fi vreme urata ! Asta datorita emanatiilor vulcanului stins, care, in functie de presiunea scazuta sau mai mare, influenteaza emanatiile de sulf. Numele i-a fost dat din vechime si exista o legenda despre un rege putin cam misogin care a dorit sa rupa gura targului comandand un tuninng de exceptie pe vremea aceea, de i-a lasat masca pe regii vecini, punand la caleasca lui nu mai putin de 13 tinere “fecioare”, si cand s-a dus la fratele sau aflat pe muntele vecin, a trecut prin albia lacului ce nu avea apa pe vremea aceea. Fata care era in fruntea “bidiviilor” si pe care o chema Ana, l-a blestemat cu asa tarie ca pe loc s-a iscat o furtuna si a inecat alaiul regesc, pe rege si trasura trasa de fete in acel lac format pe moment !

Neaparat sa beti apa din Tusnad, de la izvoarele din munte, este buna pentru bolile de stomac si are un puternic gust de fier ! Aveti grija cat beti, sa nu exagerati, ca puteti sa prindeti posturi straine ! Deveniti antene mobile !

Daca ai sti parerea altor turisti despre aceasta locatie ar fi util? Daca da, spune-ne parerea ta, daca ai fost pe aici.

resorts Blogs - BlogCatalog Blog Directory TopOfBlogs