- Locatii Cazare la munte sau la mare - http://www.locatiicazare.ro -

Lacul Sfanta Ana

Lacul Sf.Ana este un lac de o puritate impresionanta, se apropie de apa distilata! Este interesant de vizitat, dar nu impresionant ca un lac glaciar ; oricum, aveti ce sa vedeti, este dispus in caldarea singurului vulcan stins din muntii Harghita, numit Ciomatu Mare, mai exact in Masivul Puciosu, la o altitudine de 946m . Ultima eruptie a vulcanului a fost atestata acum “cativa ani “, 30 000 la numar (Juvigne et al. 1994)!

Asa ca daca ajungeti acolo aveti grija sa nu-i vina in cap sa erupa …… Conform ziarelor din acea vreme, a fost ultimul care erupt, spre regretul celor de atunci , lipsindu-i de singurele spectacole de pe vremea aceea. Istoria lui incepe acum 9000 de ani dupa datarea avand ca mostre polenul aflat in sedimentele de pe fundul lacului.

Lacul are o forma ovala alungita catre o latura, se intinde pe o lungime de 620 m si 460 m latime, avand o adancime de 7m si un volum786300 mc cu o suprafata 22 ha. Nu are oxigen, de aceea este lipsit de pesti. Bineinteles, lipsa pestilor este data si de emanatiile provenite de pe fundul lacului .

In masivul Puciosu exista pesteri ascunse bogate in dioxid de carbon si sulf, numite mofete, nu va recomand sa intrati decat daca sunteti sigur ca puteti sa iesiti !

In jur localnicii cunosc starea vremii prin “mirosul ” aerului: daca “pisca” la nas inseamna ca va fi vreme urata ! Asta datorita emanatiilor vulcanului stins, care, in functie de presiunea scazuta sau mai mare, influenteaza emanatiile de sulf. Numele i-a fost dat din vechime si exista o legenda despre un rege putin cam misogin care a dorit sa rupa gura targului comandand un tuninng de exceptie pe vremea aceea, de i-a lasat masca pe regii vecini, punand la caleasca lui nu mai putin de 13 tinere “fecioare”, si cand s-a dus la fratele sau aflat pe muntele vecin, a trecut prin albia lacului ce nu avea apa pe vremea aceea. Fata care era in fruntea “bidiviilor” si pe care o chema Ana, l-a blestemat cu asa tarie ca pe loc s-a iscat o furtuna si a inecat alaiul regesc, pe rege si trasura trasa de fete in acel lac format pe moment !

Neaparat sa beti apa din Tusnad, de la izvoarele din munte, este buna pentru bolile de stomac si are un puternic gust de fier ! Aveti grija cat beti, sa nu exagerati, ca puteti sa prindeti posturi straine ! Deveniti antene mobile !